Naar goede gewoonte zitten we in juni op de eerste rij om de afstudeerprojecten van de verschillende modeopleidingen te bewonderen. Wij gingen een kijkje nemen in Antwerpen, Gent en Sint-Niklaas en selecteerden in elke opleiding de meest belovende modeontwerper. Een eigen visie met creativiteit, een goede dosis gezond verstand én een commerciële visie op hun toekomst als modeontwerper waren onze vereisten.

Antwerpen: Rushemy Botter

Op 2 juni trokken we richting Park Spoor Noord in Antwerpen voor een show met maar liefst achttien masterstudenten. Voor ons stak Rushemy Botter er met kop en deconstructed schouders bovenuit met zijn collectie ‘Fish or Fight’. En wij waren niet de enige die dat vonden, de master met roots uit Curaçao sleepte maar liefst vijf awards in de wacht!

Zijn collectie brengt de culturele clash in beeld die jongeren uit de Dominicaanse Republiek ervaren als ze naar het westen komen. Ze gebruiken hun outfits als een soort harnas om zich sterker voor te doen dan hun situatie zich toelaat. Dit wordt op speelse wijze in beeld gebracht door oversized laagjeswerk, fel kleurgebruik, integratie van logo’s en komische verwijzingen naar hun dagen als eilandbewoners.

Collectie Fish or Fight, Rushemy Botter

Collectie Fish or Fight, Rushemy Botter © Catwalkpictures.com – Etienne Tordoir

Wij kozen voor Rushemy omdat alle ingrediënten aanwezig zijn om een succesvol modelabel op te starten: een sterke creatieve visie die hij commercieel weet te vertalen in zijn huidige collectie en een positieve en mature visie rond zijn verwachtingen. Hij bezit bovendien een gezonde dosis goesting om te starten in Antwerpen als uitvalsbasis en wordt bijgestaan door een partner met een nuchtere visie. Een recept voor succes als je het ons vraagt! Hij wint de Flanders DC Award die hem een deelname aan de cursus Fashion Management aan de Summer School van Antwerp Management School oplevert.

Collectie Fish or Fight, Rushemy Botter

Collectie Fish or Fight, Rushemy Botter © Catwalkpictures.com – Etienne Tordoir

Collectie Fish or Fight, Rushemy Botter

Gent: Bart Hoste

Op 15 juni zakten we af naar de Bijlokesite in Gent voor de show van de masters van het KASK School of Arts. Bart Hoste mocht de Flanders DC Award in ontvangst nemen.

Zijn collectie 'Instinct-Extinct' heeft een duidelijke 'couture vibe’ in zich. Ze wordt gekenmerkt door veel handwerk met borduursels in een mix van klassiek-vrouwelijke silhouetten en moderne, sculpturale vormen. Deze jonge Gentenaar liep tijdens zijn opleiding stage bij Iris van Herpen. Tijdens zijn masterjaar begon Bart meer en meer na te denken over de mode als industrie waardoor zijn liefde voor het ambachtelijke werd versterkt. Hij droomt ervan om in Parijse luxe-ateliers te gaan werken om nadien ooit zelf zijn stempel te kunnen drukken in dit luxesegment.

Collectie Instinct-Extinct, Bart Hoste

Collectie Instinct-Extinct, Bart Hoste © Sophie Rata

Dit jaar was Bart de enige masterstudent. Ondanks dat er bij de bachelors heel wat talent te detecteren viel, hebben we voor Bart gekozen omwille van zijn gesofisticeerde collectie die vrouwen doet verlangen en dromen. Hij wint de Flanders DC Award die hem een deelname aan de cursus Fashion Management aan de Summer School van Antwerp Management School oplevert.

Collectie Instinct-Extinct, Bart Hoste

Collectie Instinct-Extinct, Bart Hoste © Sophie Rata

Collectie Instinct-Extinct, Bart Hoste

Sint-Niklaas: Layla Suarez Torres

Als laatsten waren de masters van SASK uit Sint-Niklaas aan de beurt op 17 juni. De Brusselse Layla Suarez Torres sleepte de Flanders DC Award in de wacht met haar collectie ‘Sweetest Taboo’.

Collectie Sweetest Taboo, Layla Suarez Torres

Collectie Sweetest Taboo, Layla Suarez Torres © Lina Wielant

Met haar collectie bracht ze een hommage aan haar moeder, haar heldin, die opgroeide in een conservatief Marokkaans gezin. Op zeventienjarige leeftijd werd ze verliefd op een Spanjaard en besloot ze haar familie te verlaten. Tot op vandaag kijkt Layla naar haar moeder als een voorbeeld van moed en doorzetting. De collectie wordt gekenmerkt door een mix van Marrokaanse en Spaanse invloeden waarbij mannen verfraaid worden met oosters geïnspireerde parels en borduursels in Spaanse matadorbroeken. Het resultaat is een perfect afgewerkte, hedendaagse collectie met 'street' invloeden.

Collectie Sweetest Taboo, Layla Suarez Torres

Collectie Sweetest Taboo, Layla Suarez Torres © Lina Wielant

Collectie Sweetest Taboo, Layla Suarez Torrez

Ze stak er met kop en schouders bovenuit omdat ze dit rakende en actuele verhaal perfect heeft vertaald naar een sterke collectie die matuur oogt en waarin commercieel potentieel zit.