Het samenspel tussen ambacht en technologie levert baanbrekende vernieuwingen op in het traditionele maakproces van kleding, accessoires en brillen. De 3D-printer blijft zich ontwikkelen en het ‘open source’-principe stelt de consument in staat om eigen modellen te naaien of te assembleren, waardoor overproductie wordt tegengegaan.

Bij The Post-Couture Collective koop je geen afgewerkt kledingstuk maar een bouwpakket, bestaande uit een patroon en een lap stof, dat je waar ook ter wereld kan laten lasersnijden en assembleren. Dit open source-model zal het klassieke model niet vervangen, maar biedt wel een technologisch alternatief voor het huidige modesysteem.

The Post-Couture Collective

Naaipatronen op maat

Dat geldt ook voor Save Our Shape (SOS), een website met naaipatronen op maat. SOS is er in de eerste plaats voor dames die niet passen in confectiematen en behoefte hebben aan een gepersonaliseerd patroon. “De industrie gaat ervan uit dat we allemaal een zandloperfiguur hebben, maar slechts weinig mensen hebben dat figuurtype”, stelt Nicky Vergouwen. “Wij werken met een voorgemaakte collectie eenvoudige basismodellen, waarmee je zelf eindeloos kan variëren door een aantal patroontechnieken toe te passen.” Videohandleidingen helpen daarbij, al zijn de meeste klanten gevorderde naaisters. Voor een patroon op maat dient de klant zich eenmalig te laten opmeten. “Wij maken een basispasvorm in baalkatoen en de klant komt daarna terug voor een doorpas. Zo zien we of de metingen al dan niet moeten worden bijgestuurd.”

Nicky Vergouwen van Save Our Shape

Virtuele paskamer

De maten en basispasvorm van de klant worden opgeslagen in het CAD-systeem. Telkens als de klant online een nieuw model bestelt, wordt dat gekoppeld aan haar profiel en omgezet naar haar persoonlijke maten. Door die efficiënte manier van werken en doordat klanten hun kleding zelf stikken, blijft maatwerk betaalbaar. Vergouwen ziet volop toekomstmogelijkheden: “Nu meten we nog met de hand op, maar er zijn al body- en fotoscans in ontwikkeling om dat proces te digitaliseren. Door het hoge prijskaartje van die systemen kijken we nog even de kat uit de boom, maar we volgen de evolutie op de voet. Er bestaan ook al 3D-fittingsystemen waarmee klanten nog voor de aankoop van een model kunnen zien wat hen het beste staat. We hopen toe te werken naar zo’n virtuele paskamer.”

Brillen als netkousen

Hoet brengt na vier jaar onderzoek 3D-lasergeprinte brillen op de markt in samenwerking met Materialise. De op maat gemaakte monturen zijn te personaliseren met je eigen initialen in de veer. “De markt voor 3D-geprinte brillen groeit, al beperken de meeste bedrijven zich tot een vormgeving die ook realiseerbaar is in acetaat”, stelt Bieke Hoet. “Wij adviseren andere bedrijven en stimuleren hen om de ongekende mogelijkheden van de techniek te benutten. Neem bijvoorbeeld ons montuur dat geïnspireerd is op netkousen: dergelijke open texturen zijn met geen enkele andere technologie te realiseren. De brillen zijn superlicht, zeer comfortabel en toch volumineus. Dankzij de flexibiliteit kan het polyamide tegen een stootje. De technologie reduceert de aanwezigheid van gelaste elementen die altijd de zwakke plek vormen.”

3D-lasergeprinte brillen van Hoet in samenwerking met Materialise

On demand design

Door perforaties aan te brengen in de 3D-geprinte veren en ze te voorzien van een metalen kern, zijn de monturen op het hoofd verstelbaar. Die gepatenteerde technologie is van grote toegevoegde waarde voor de optiekmarkt. Een ecologisch voordeel van de 3D-printtechnologie is dat enkel het benodigde materiaal wordt gebruikt. Optiekretailers beperken zich tot showroommodellen. Er wordt wel eens beweerd dat de 3D-printer niet echt het middel zal zijn om kledingstukken te printen. “Door vele schakels in elkaar te passen, kun je wel een groot volume realiseren”, weerlegt Hoet. “Materialise is al in staat om kleine kraagjes te printen of losse elementen die worden verwerkt in knitwear. Voor schoenen zijn er prachtige voorbeelden van volledig opengewerkte hakken. Machines, materialen en afwerkingen evolueren zo snel dat er een hele nieuwe wereld opengaat.”

3D-lasergeprinte brillen van Hoet in samenwerking met Materialise


Gebeten door dit topic? In dit online magazine zullen we in de komende tijd extra aandacht besteden aan innovaties, trends en ontwikkelingen op het vlak van mode en technologie.

Wil je de nieuwste ontwikkelingen volgen maar ook je eigen vondsten en ideeën delen?

Word lid van onze Facebookgroep FashionTech works en gebruik #fashiontechworks.