Van 17 tot 22 april vindt opnieuw de Milan Design Week plaats. Op het Salone Satellite, waar onze Franstalige vrienden van WBDM al jaren een groepsstand hebben, staat nu ook Flanders DC met Vlaamse ontwerpers. Wij blikken al even vooruit en tonen wat je zoal mag verwachten van Belgische ontwerpers en bedrijven, zowel op de beurs als in de rest van de stad.

Kom zeker langs bij The New Belgians, de presentatie van Flanders DC en WBDM, op het Salone Satellite. Raadpleeg de Belgian Design Map voor een volledig overzicht van de Belgen in Milaan.

Salone del Mobile

1. Een maand eerder al in première op Light & Building, maar voor wie daar niet kon zijn: de BuzziHat van Alain Gilles, een nieuwe akoestische verlichtingslijn voor BuzziSpace. De lengte van het geluidsabsorberend deel kan aangepast worden aan de noden van de ruimte.

2. Gewoon David, het alter ego van David Degreef, stapte uit het onderwijs om zich volledig op het ontwerpen te werpen. Hij beëindigt dit jaar zijn opleiding interieurvormgeving op het OHO in Mechelen. Zijn eerste ontwerp Table Hulot presenteert hij op de beurs.

3. Leila Boukhalfa is kostuum- en decorontwerpster. Rope is een concept dat kunstenaar Ief Spincemaille creëerde en bestaat uit 65 meter lang en 30 cm dik touw dat in zijn uitvergrote vorm langs parken en musea reist. Leila’s functionele afgeleide van Rope is een zit-, lig- en speelobject.

4. Laurent Verly was vorig jaar laureaat op het Salone Satellite met zijn O’Line-lamp. Hij experimenteert verder met dagdagelijkse objecten. dÖt is een multifunctioneel, aanpasbaar en speels wandrek.

5. Sywawa, het designlabel van Symo-parasols, pakt dit jaar uit met een grote internationale naam: Marcel Wanders. Het resultaat is een speelse parasol met bijpassende voet.

6. Thibault Van Renne is een Gentse autoriteit op het vlak van hedendaagse handgeknoopte tapijten. Zijn ontwerpen worden zonder uitzondering vervaardigd uit natuurlijke materialen door ervaren knopers in het Midden-Oosten. Met zijn steun aan de organisatie Care & Fair gaat Thibault een engagement aan voor maatschappelijk verantwoord ondernemen.

7. Studio Segers ontwerpt voor heel wat Belgische designmerken, maar ook voor het Tsjechische Todus. Nieuw voor hen in 2018 zijn de collecties Duct en Starling

8. Dit jaar verwelkomt Extremis je in een Parijse bistro. Waarom Parijs? Omdat de stad van de romantiek eindelijk haar ultieme ‘tool for togetherness’ heeft gevonden: Bistroo biedt je ondersteuning terwijl je, zij aan zij, de wereld voor je gadeslaat.

9. Nicolas Bovesse ontwierp in 2016 de tafel Melanges, waarbij vooral de combinatie van de verschillende materialen opvalt. Nu nieuw in de collectie van het Italiaanse COVO.

10. Nieuw bij Joli is de Wire-collectie ontworpen door Mathias De Ferm. De naam zegt het al: het frame van de Wire-stoel, low chair en barstoel is opgebouwd uit inox-‘draden’. Kussens in leder of wasbare stof maken de collectie geschikt voor indoor- en outdoorgebruik.


Fuorisaloni

11. Xavier Lust vinden we zowel bij Nilufar Depot als in de Wallpaper Handmade-expo. Blikvangers zijn een bronzen tafel waarbij de poot refereert naar de voet van een boom en een bed dat zich tussen design en kunst positioneert, waarbij vooral het vakmanschap opvalt.

12. Brut is een nieuw collectief van zes gelijkgezinde jonge ontwerpers: Ben Storms, Bram Vanderbeke, Cédric Etienne (Corkinho), Linde Freya Tangelder (Destroyers / Builders), Nel Verbeke en Charlotte Jonckheere. Ze willen het architecturaal, sculpturaal en emotioneel potentieel van Belgisch design onder de aandacht brengen in het Isola Design District.

13. Aan de hand van twee interactieve installaties, die in Milaan in première gaan, presenteert Z33 haar vernieuwde, op onderzoek gebaseerde werking. De tijd is uit balans, zowel op individueel als op globaal vlak. Hoe kunnen we omgaan met de vele conflicten en paradoxen rond tijd?

14. Mimy A. Diar en Ad Luijten vormen samen Beaverhausen. Ze timmeren al enkele jaren aan de weg met objecten voor Indera, La Chance, Matière Gris of hun eigen Hausmerk. Voor het Deense Normann Copenhagen ontwierpen ze Ichinisan. Te zien in de Wind Shop aan de Porta Venezia.

15. Bij Rossana Orlandi is Valerie_Objects te gast. Bestek van Muller Van Severen en het Pepper and Salt-project met Nendo, Muller Van Severen, Maarten Baas, Studio Wiki Somers en Knutson & Ballouhey vinden we er.

16. Lore Segers is van opleiding architect, en dat is ook te merken aan haar juwelen: geometrisch en minimaal. De juwelen zijn handgemaakt uit koper, messing en mineralen. Lore is te vinden bij Din-Design in Lambrate.

17. Florian Van De Voorde is laatstejaarsstudent interieurvormgeving aan de LUCA School of Arts. Via een wedstrijd van Meeting of Design Students toont hij op Isola zijn project waarbij hij oude kerkstoelen een hedendaagsere bestemming geeft.

18. Studio Plastique, zijnde Theresa Bastek en Archibald Godts, stellen zowel bij Meet My Project als op Ventura Future tentoon. Beiden zijn absolventen van de Design Academy in Eindhoven. Archibald hebben we eerder al in Milaan gezien met zijn eindwerk Man’s Best Friend.

19. Arte, de Limburgse producent van muurbekleding, presenteert een nieuwe collectie in samenwerking met moooi. Een collectie werd gemaakt gebaseerd op tien tekeningen die oude reizigers gemaakt hebben van intussen uitgestorven dieren.

20. Met Elric Petit blijft het Zwitserse Big-Game toch nog altijd een beetje Belgisch. Terug te vinden bij Magis, Karimoku, Alessi en Textona. Bij Japan Creative in het Palazzo Litta vinden we hun Hollow Knives.


De Milan Design Week vindt dit jaar plaats van 17 tot 22 april. Kom zeker langs bij The New Belgians op het Salone Satellite. Raadpleeg de Belgian Design Map voor een volledig overzicht van de Belgen in Milaan.