Expertendag: Financiële optimalisatie

Georganiseerd door
Flanders DC

Als ondernemer in de creatieve sector met al wat kilometers op de teller, hou je steeds een oog op de financiële gezondheid van je bedrijf. Maar ben je je bewust van alle optimalisatiemogelijkheden? Om je kennis op dat vlak bij te spijkeren, en om ervaring uit te wisselen met collega-ondernemers, organiseren we op dinsdag 24 maart een Expertendag Financiële optimalisatie. Acht experts uit verschillende domeinen zitten klaar om hun beste advies met jou te delen. Schuif in een klein groepje bij hen aan op de sofa, of leg je eigen case voor in een één-op-één-gesprek.

Topics

 • Fiscale optimalisatie
 • Subsidies
 • Loonoptimalisatie
 • Bedrijfswaardering
 • Advanced pricing
 • Externe financiering versus investering eigen vermogen
 • Fiscaal voordelige regeling voor auteursrechten
 • Financiëel dashboard en financiële rapportage

Hoe

Er zit een heel arsenaal aan doorgewinterde specialisten uit alle hoeken van de creatieve sector én daarbuiten klaar om al je vragen te tackelen. In kleine groepjes wissel je op een sofa van gedachten met deze straffe experts. Je kan ook een persoonlijk gesprek met een aantal van hen reserveren. ’s Middags schuiven we samen aan voor het lunchbuffet.

Concreet

Je kiest zelf bij welke sprekers je graag in een klein groepje op de sofa plaatsneemt. Je kan ook aangeven of je graag een 1-op-1 gesprek hebt en zo ja, welke experts je voorkeur wegdragen. Wij zorgen voor een gepersonaliseerde dagplanning, maximaal rekening houdende met je voorkeuren, zodat je zoveel mogelijk uit deze dag kan halen. Een ticket voor de Expertendag kost 60 euro (excl. btw), inclusief een lekkere lunch en afsluitende drink.

Programma

Je kan een keuze maken uit volgende thema's en experts: 

 • Bedrijfswaardering – Raf Vermeiren

Bij het woord Bedrijfswaardering denk je al snel aan investeerders aantrekken, fusioneren met een ander creatief bureau of de verkoop van je aandelen.  Maar het is ook belangrijk op het moment dat je je medewerkers wil laten instappen in je bedrijf.  Iets wat de laatste jaren steeds vaker in de creatieve sector wordt toegepast.  Raf Vermeiren begeleidt met de CijferFabrik alleen maar creatieve bedrijven op het gebied van hun financieel management, zowel intern als extern naar banken en investeerders. 

 • Fiscaliteit in functie van jouw bedrijf – Kris Verhees

De juiste fiscale strategie staat helemaal in het teken van waar jij met je bedrijf naar toe wil, nooit andersom. Op die manier kom je niet voor onaangename verrassingen te staan, én kun je op termijn zelfs een financieel voordeel uitbouwen. Welke maatregelen moet je zeker kennen? Welke voordelen brengen ze op? Kris Verhees is expert ter zake. Leuker kan hij fiscaliteit niet maken, makkelijker wel. Hij geeft je dan ook houvast in de complexe wereld van fiscale maatregelen. Als vennoot bij Cynex begeleidt hij dagelijks groeibedrijven met hun fiscale en juridische vraagstukken. Aan de hand van voorbeelden geeft hij zijn beste tips mee. Kris is ook beschikbaar voor een 1-op-1-gesprek.

 • Geld lenen: stap ik naar de bank of heb ik andere opties? – Dirk van Rompay

Bij de groei van een onderneming is er vaak behoefte aan extra middelen. In hoeverre klopt dit met het financieel plan dat je opstelde bij opstart? Hoe overtuig je andere partijen om geld te lenen of te investeren? Dirk Van Rompay werkte jarenlang bij een grootbank – ING – en heeft veel ervaring met bedrijven in die situatie, ook specifiek met modeontwerpers en de creatieve sector. Hij maakte vaak gebruik van bredere oplossingen, waar bankkrediet gecombineerd werd met privékapitaal of mogelijkheden via de overheid (waarborgen, cofinanciering,…). Ook hield dit vaak in dat hij moest duiden waarom banklening niet mogelijk was. Maar mee op zoek gaan naar alternatieven en oplossingen, was deel van zijn aanpak. Vandaag werkt hij als consultant bij een bedrijf – YouCtrl - dat een breed spectrum aan financiële diensten aanbiedt: processen verbeteren, CFO as a service, credit management, analyse en rapportering.

 • Financiële steunmaatregelen van de overheid – Femke Mortier

Wil jij weten of er voor jouw groeiplannen steunmaatregelen zijn? Heb je al vaag (of nog helemaal niet) gehoord over de kmo-groeisubsidie en innovatiesteun, en ben je benieuwd of jouw bedrijf hiervoor in aanmerking komt? Schuif dan aan op de sofa bij Femke Mortier. Femke is bedrijfsadviseur financiering en subsidies bij het Contact Center van VLAIO en beantwoordt dagelijks ondernemersvragen rond steunmaatregelen. Ze vertelt je graag aan welke voorwaarden je moet voldoen en hoe je er best aan begint. Je kan je eigen case ook aan Femke voorleggen tijdens een persoonlijk gesprek.

 • De fiscaal gunstige regeling voor auteursrechten – Hendrik Putman

Wist je dat je als creatieve ondernemer kan besparen op jouw loonkosten door de toepassing van het regime voor auteursrechten? Dit regime zorgt ervoor dat de fiscale druk doorgaans vermindert tot 7,5%. Wie komt in aanmerking? Welke bedragen mag je toekennen? Mag dit als vervanging van een bestaande bezoldiging? Welke formaliteiten moet je vervullen en wat moet je juridisch allemaal in orde brengen? Veel vragen, waarop Hendrik Putman het antwoord zal geven. Als fiscaal specialist heeft Hendrik een jarenlange ervaring in deze materie, zowel op het vlak van advies, rulings als fiscale controles. Hendrik heeft talrijke cliënten actief in creatieve sectoren en de sector van IT, technologie en innovatie. Naast auteursrechten, adviseert hij ook omtrent algemene (internationale) fiscaliteit, met een bijzonder aandacht voor fiscale incentives rond intellectuele eigendom. Hendrik is ook beschikbaar voor een 1-op-1 gesprek.

 • Prijsbepaling voor gevorderden – Simon Gryspeert

Hoe lang is het geleden dat je jouw prijszetting nog eens onder de loep nam? Als je daar even over moet nadenken, is het wellicht slim om aan te schuiven op de sofa bij Simon Gryspeert. Simon is adviseur bij Flanders DC en hielp al heel wat creatieven verder met het bepalen van hun prijs. Hij gaat met jou door een reeks tips om je prijs te optimaliseren. Aan de hand van enkele concrete cases krijg je meer inzicht in hoe je met je prijs kan spelen en variëren. Simon is ook beschikbaar voor een 1-op-1 gesprek.

 • Financieel dashboard en financiële rapportering begrijpen – Ann Berten

Hoe lees je de balans en resultatenrekening van je onderneming?  Welke cijfers zijn belangrijk? Waarop moet je letten? Welke cijfers bespreek je zeker met je boekhouder? Na de sofasessie met Ann Berten kennen het financieel dashboard en de financiële rapportage geen geheimen meer voor jou. Ann spreekt vanuit haar jarenlange ervaring als financieel manager en consultant bij creatieve bedrijven. Momenteel is ze Operations en Finance Manager bij juwelenmerk Wouters & Hendrix, en professor Financieel Management aan de Antwerp Management School. Je kan je eigen case ook Ann voorleggen in een persoonlijk gesprek.

 • Loonoptimalisatie – spreker TBC

Tekst volgt.

Voor wie?

Voorwaarde voor inschrijving: Dit is een event voor groeiende en mature ondernemingen uit de creatieve sectoren: we verwachten dat je minstens drie jaar actief bent en medewerkers hebt.

Datum

24 maart 2020

10:00

Locatie

Urban City
Ankerrui 9

2000 Antwerpen, België

Toon op Google Maps

Organisator

Flanders DC

Prijs

60 euro (excl. btw)

Andere activiteiten