Zoals veel ontwerpers trok ook Frederik Delbart vorige week naar Milaan voor het grootste designevent ter wereld, de Milan Design Week. Hij stond er zelf met een nieuwe salontafel bij Ars Fabricandi. Naast verschillende professionele afspraken en netwerkevents deed hij er zelf ook heel wat inspiratie op. Zijn weekverslag lees je hier.

Maandag 3 april 2017

Vandaag vertrek ik naar Milaan. De jaarlijkse meubelbeurs, Salone del Mobile, heeft sinds jaren een vaste plek in mijn agenda en ook dit jaar staat de planning goed vol. De laatste weken ontving ik verschillende uitnodigingen, plande ik meetings en interviews tussen bezoeken aan de beurs en aan Off, het zogenaamde FuoriSaloni. Ik check met Ars Fabricandi of alles in orde is voor de installatie van mijn nieuwste creatie, de salontafel Arena, een complex bouwwerk van massief hout, gezandstraald glas of marmer en een ring in messing. Dit nieuw ontwerp wordt voor de eerste keer getoond in Milaan, na twee jaar ontwikkeling in samenwerking met ingenieurs en houtbewerkers.

Evenement van Belvedere tijdens de Milan Design Week.

De rit door de Alpen is mijn vorm van meditatie, de stilte voor de storm. Eenmaal aangekomen in Milaan en ingecheckt, gaan we naar de pre-opening van de Poltrona Frau-showroom en een evenement van Belvedere-vodka in Via Manzoni. Ik doe het rustig aan, want morgen wordt een lange dag.


Dinsdag 4 april 2017

Vandaag sta ik vroeg op. In een lokale koffiebar bespreek ik met collega's en vrienden onze planning. De Milan Design Week gaat officieel van start!

De salontafel van Frederik Delbart voor Ars Fabricandi.

Aankomst in Palazzo Litta voor een afspraak met de eigenaar van Ars Fabricandi. Samen bekijken we de scenografie en ontmoet ik andere ontwerpers die ook voor dit label tekenen. Vanaf nu gaat het tempo stijl de hoogte in.

De afspraken, events, openingen, vernissages, cocktails en dinners volgen elkaar in sneltempo op.

Dit is werken, ik moet veel mensen ontmoeten en spreken. Van een boekpresentatie door Designplatform Limburg in een gouden zaal in Palazzo Clerici rep ik me naar de opening van de groepstentoonstelling Linking Minds in Palazzo Litta. Veel paleizen, bomvol design! Op elke hoek van de straat kom ik wel mensen tegen die ik ken, waardoor een trip van normaal enkele minuten al gemakkelijk een uur kan duren.

Frederik Delbart (rechts) in het gezelschap van enkele Belgen uit de sector in Palazzo Clerici.


Woensdag 5 april 2017

Vandaag gaat het openbaar vervoer in staking. Gelukkig informeert de organisatie van de beurs haar duizenden bezoekers over de alternatieven naar Rho, het dorpje net buiten Milaan waar de beurs zich heeft gevestigd.

Werk van het Deense duo GamFratesi voor Gebrüder Thonet.

Salone del Mobile is enorm, en ik besluit om vandaag de hallen 16 en 20 aan te pakken. Mijn afspraken liggen vast in tijdzones, aangezien het haast onmogelijk is voor beide partijen om exacte tijdstippen vast te leggen en na te komen. Er komt altijd iets tussen of er verschuift weer iets. Met een plannetje ga ik de standen af, neem mijn tijd om kennis te maken met de nieuwe merken en bestudeer de kwaliteit van de sofa's en stoelen. Het is koppen lopen op de Salone del Mobile.


Donderdag 6 april 2017

Na de espresso loop ik rond in Brera, het hart van Milaan. Dit off-circuit is een van de bekendste en oudste van de stad. Ik ontmoet voormalige stagiaires en bespreek projecten met internationale merken. Verscheidene merken tonen naast hun commerciële standen op de beurs ook conceptuele installaties in het stadscentrum. Enkele verlaten zelfs de hallen en tonen enkel in hun eigen showrooms, zoals Cassina.

Collectie van Hermès bij La Pelota in Brera.

Waar vroeger meer de nadruk lag op het ontwerp zelf, staat nu de beleving centraal.

Merken zijn zich meer bewust van het belang van een samenhangende collectie, net zoals bijvoorbeeld de mogelijkheid tot het combineren van stoffen en kleuren.


Vrijdag 7 april 2017

Vroeg in de ochtend terug naar Salone del Mobile om zoveel mogelijk te zien. Om de twee jaar is er in vier hallen Euroluce, dé hotspot voor verlichting. Het is duidelijk dat LED-verlichting geaccepteerd is door het grote publiek en dat de kwaliteit de hoogte in schiet. Verlichtingsmerken zoals Flos en Vibia tonen indrukwekkende installaties in prachtige architectuurparels.

Milaan is een beetje het Disneyland van de designwereld.

Wat later heb ik een afspraak met een Belgische klant, we bespreken mijn presentatie van een reeks ontwerpen in gelimiteerde oplage.

Verlichting van het Japanse Nendo voor Flos.

's Avonds ontmoet ik Deense, Italiaanse en Zweedse vrienden en genieten we van een aperitivo op de binnenkoer van een Palazzo. De drukte van Milaan kan even snel omslaan naar een ontspannen moment. Pizza, Spritz en de voeten omhoog! De Milan Design Week blijkt opnieuw één van de meest intense en belangrijkste periodes in de agenda van een ontwerper.

De tentoonstelling Mindcraft, met werk van Deense ontwerpers.

Meer weten over internationaal ondernemen in de designsector?